Bankmedel i underlaget för räntefördelning

Endast bankmedel som behövs och är avsedda att användas i den enskilda firman ska räknas som tillgångar vid beräkning av kapitalunderlaget för räntefördelning. Det framgår av ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden.

A har en enskild firma och upprättar förenklat årsbokslut. Firman genererar vinst varje år och A har låtit delar av vinsten stå kvar på företagets bankkonton. Vid utgången av 2013 uppgick saldot på dessa konton till cirka 1,5 miljoner kr.

A ville veta om den totala summan av firmans bankmedel skulle ingå vid beräkning av kapitalunderlaget för räntefördelning för beskattningsåret 2014. Han ställde därför den frågan till Skatterättsnämnden (SRN). Enligt A:s uppfattning var så fallet oavsett om medlen behövdes i näringsverksamheten eller inte.

Räntefördelning

Räntefördelning görs i forma av positiv eller negativ räntefördelning. Positiv räntefördelning innebär att en schablonmässigt beräknad avkastning på det egna kapitalet får dras av i inkomstslaget näringsverksamhet. Samma belopp ska i stället tas upp i inkomstslaget kapital.

Kapitalunderlaget är skillnaden mellan värdet på tillgångarna och värdet på skulderna som hör till näringsverksamheten vid utgången av föregående beskattningsår, efter vissa justeringar. Bland annat ska delägarrätter och fordringsrätter, samt skulder som hänförs sig till dessa, inte räknas till näringsverksamheten för enskilda näringsidkare.

Bankmedel räknas som tillgång i näringsverksamheten om de hör till verksamheten. Men det sägs inget i inkomstskattelagen eller i förarbetena till lagen om hur avgränsningen till näringsverksamheten ska göras.

Skatterättsnämnden

Någon civilrättslig reglering som skulle kunna ge ledning för den inkomstskattmässiga bedömningen i detta fall finns inte, konstaterar SRN. I en sådan situation är det naturligt att utgå från företagets redovisning om den är upprättad i enlighet med god redovisningssed.

Enligt Bokföringsnämndens vägledning för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut måste likvida medel, till exempel banktillgodohavanden, höra till företaget för att få bokföras i detta. Det betyder att det måste vara sådana medel som har genererats i företaget eller som företaget har satt in och som företagaren avser att använda i företaget. De kan vara avsedda att användas till såväl löpande utgifter som framtida investeringar, till exempel för ett planerat utbyte av maskin.

SRN kom fram till att avgränsningen av bankmedel som ska räknas till den enskilda näringsverksamheten ska göras enligt vad som följer av god redovisningssed. Det innebär att endast de bankmedel som behövs i A:s näringsverksamhet ska ingå i kapitalunderlaget för räntefördelning.

Förhandsbesked 2016-01-17, dnr 118-14/D

Företagsaktuellt nr 2 2016



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Senaste nytt