Dags för pension – det säger de nya reglerna
Dagens regler gör att allmän pension tidigast kan tas ut från 62 års ålder. Man har rätt att jobba till 68 år enligt lagen om anställningsskydd. Från och med år 2023 gäller nya pensionsåldrar.
Från och med år 2023 gäller nya pensionsåldrar som styr när allmän pension kan tas ut första gången och när garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan börja betalas ut. Det är ett steg emot att införa det som kallas riktåldern. Riktåldern kommer från och med 2026 att styra när olika förmåner kan betalas ut.
Den höjda pensionsåldern kommer även medföra förändringar på skattetabellen och det införs en ny kolumn. Kolumnen kommer att baseras på vanligt grundavdrag men förhöjt jobbskatteavdrag. För inkomståret 2023 gäller att en person ska ha fyllt 66 år vid årets ingång för att få ett förhöjt grundavdrag. Det betyder att den som är född 1957 inte kommer att få förhöjt grundavdrag under inkomståret 2023. För inkomståret 2022 gäller nuvarande regler om 65 år. Den nya kolumnen 7 kommer att gälla för personer som fyllt 65 år vid årets ingång men inte fyllt 66 år.
Flexpension
I de allra flesta avseenden är en pensionsavgång att hantera som när en anställd vanligtvis slutar. Det gäller att se över innestående saldon för utbetalning med mera samt att avrapportera till exempelvis tjänstepension.
Pensionen kan även väljas att tas ut delvis. Med 25, 50, 75 eller 100 procent av inkomstpensionen och/eller premiepensionen. Det finns inga begränsningar när det gäller att jobba och ta ut allmän pension samtidigt. I vissa kollektivavtal finns möjlighet till flexpension. Flexpension innebär även en förstärkt möjlighet att själv bestämma hur och när man ska gå i pension – genom att sakta varva ner eller jobba längre.
Ändrad arbetstid
Förutsättningarna kan skilja sig åt mellan kollektivavtal, det kan gå att ansöka om att gå ner i arbetstid från den månad man fyller 60 eller 62 år. Den anställde måste ansöka i god tid för att kunna gå ner i arbetstid. Om det finns en specifik tidsgräns för ansökan står det i kollektivavtalen. Ansökan ska vara skriftlig och innehålla uppgifter om önskad sysselsättningsgrad och arbetsgivaren har en skyldighet att pröva ansökan så fort som möjligt.
Inom vissa branscher finns ett komplement till tjänstepension i form av Livsarbetstidspension / Arbetstidspension. Enligt vissa kollektivavtal kan den anställde själv välja om avsättningen i arbetstidskontot, tidsbanken eller liknande ska användas till pensionspremier (gäller även arbetare som är yngre än 25 år), betald ledig tid och kontant ersättning.
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …