
Grönt avdrag
Installation av grön teknik ger sedan årsskiftet en möjlighet att få skattereduktion. Inför kommande årsskifte är planering viktigt så att begäran om utbetalning kommer i rätt tid.
Solceller, lagring eller laddstolpe till elbilen ingår i begreppet grön teknik. Sedan 1 januari 2021 finns möjlighet till ett grönt avdrag vid installation av grön teknik. Det gröna avdraget går att använda till ett småhus eller en bostadsrätt, men det går även att använda för till exempel laddningsstolpe vid en parkeringsplats. Förutsättningen är parkeringsplatsen används av exempelvis innehavaren av en lägenhet som upplåts med bostadsrätt. Det går även att bygga solcellssystem eller en laddningspunkt på tomtmark till ett småhus
Installationen av grön teknik ger en möjlig skattereduktion för arbetskostnader och det går även att göra avdrag för materialkostnader. Möjligheten omfattar alla som vid beskattningsårets ingång har fyllt 18 år och är obegränsat skattskyldiga under någon del av året. För att få avdrag för materialkostnader är förutsättningen att materialet köps in från företaget som utför installationen. Alternativt att företaget utför installationen med material som köparen själv köpt. Om materialet däremot köps in från någon annan än köparen eller det företag som utför installationen går det alltså inte att få skattereduktion för materialkostnaden.
Förutsättningarna skiljer sig åt mellan solelsinstallationer och för de som görs för energilager och laddpunkter för elbil. Om installationen avser solceller ska det avse ett nätanslutet solcellssystem. För den typen av installation medges en skattereduktion med 15 procent av kostnaden för arbete och material. För de andra två, energilager och laddpunkter för elbil, ges skattereduktion med 50 procent av kostnaden för arbete och material. Detta är belopp inklusive moms. Sedan finns det ett tak för installation av grön teknik på 50.000 kronor i totalt avdrag per person och år. Det Gröna avdraget gäller vid sidan av rut- och rotavdrag. Men det går inte använda båda avdragen till samma projekt. Det är inte möjligt att till exempel få rotavdrag för arbetskostnader för en åtgärd och dessutom skattereduktion för installation av grön teknik för materialkostnader för samma åtgärd.
Det är företaget som utför installationen som hanterar avdraget gentemot Skatteverket enligt det som kallas fakturamodellen. Den innebär att köparen får sin skattereduktion för installation av grön teknik direkt i samband med betalningen för det utförda arbetet, på samma sätt som vid rut-och rutavdrag. Avdraget sker direkt på faktura till köparen som bara betalar endast en viss del av den totala arbets- och materialkostnaden inklusive mervärdesskatt. I underlaget för skattereduktionen för grön teknik får inte utgifter för till exempel resor, utrustning och projektering tas upp. Eftersom dessa kostnader inte ger rätt till skattereduktion är det lämpligt att de särskiljs från kostnaderna för arbete och material. Om företaget som installerar erbjuder ett i förväg uppgjort pris som omfattar samtliga kostnader, totalentreprenad till fast pris, finns en schablonberäkning. Underlaget för beräkning av skattereduktion för installation av grön teknik schablonmässigt kan då beräknas till 97 procent av totalpriset
För att kunna nyttja möjligheten till skattereduktion är kravet att installationerna påbörjas, slutförs och betalas under samma år. Företaget som utför installationen får begära utbetalning för skattereduktion först när arbetet med installation av grön teknik har utförts och betalats. Begäran om skattereduktion ska också ha kommit till Skatteverket senast den 31 januari året efter arbetet utförts. Detta kan resultera i problem vid förskottsbetalning före årsskiftet.
Exempel
Företaget har fått en betalning i förskott för installation av solceller. Betalningen har gjorts under 2021. Då måste företaget ansöka om utbetalning från Skatteverket senast den 31 januari år 2022. För att få skattereduktion måste arbetet utföras innan den 1 februari. Görs det den 1 februari eller senare innebär att Skatteverket inte kommer att pröva begäran om utbetalning.
Intresset för att installera solceller har varit större än väntat. Det finns därför ett förslag i budgetpropositionen om att tilldela ytterligare medel till gröna avdrag.
Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?
Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …
Julgåvor – vad gäller i år?
Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …
Undvik kvarskatt nästa år
Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …
Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare
Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …
Fick du slutskattebeskedet i augusti?
Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …
Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår
Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …
Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!
Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …
Höstaktuellt om semester
Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …
Fick du slutskattebeskedet i juni…
…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …
Inkomster från försäljning av privata tillgångar
Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …