Hantering av dricks

Skatteverket har i ett ställningstagande redogjort för hur den dricks som en kund betalar, utöver det belopp som står på kvittot, ska redovisas och beskattas.

Dricks är en frivillig betalning som till exempel en restauranggäst betalar utöver det belopp som står på notan. Hur denna frivilliga betalning benämns av företaget vid registrering i kassaregister eller i underlaget för bokföringen har inte någon betydelse för den skattemässiga bedömningen.

Dricks direkt från kund

Dricks som en anställd erhåller kontant direkt från kunder utgör inte en affärshändelse i företagets verksamhet och utlöser därmed inte en bokföringsskyldighet för företaget. Företaget ska inte heller redovisa detta som lön till den anställde. Men dricksen är trots det en ersättning för arbete. Det innebär att den anställde ska redovisa den dricks han erhållit direkt från kunder i sin inkomstdeklaration som inkomst av tjänst.

Dricks fördelas av arbetsgivaren

Om den kontanta dricks som kunder betalar samlas ihop av arbetsgivaren som sedan fördelar den efter eget bestämmande till olika anställda bör betalningen betraktas som om den kommit från arbetsgivaren, anser Skatteverket. Det innebär att dricksen utgör inkomst för företaget och att utbetalningarna till anställda betraktas som löneutbetalning. Arbetsgivaren ska i sådant fall göra skatteavdrag, redovisa och betala arbetsgivaravgifter samt ta med beloppet som en del av lönen på den anställdes kontrolluppgift.

Moms

Någon moms ska inte redovisas på erhållen dricks. Det gäller oavsett hur företaget rent praktiskt hanterar dricksen. Enligt Skatteverket är dricks en ersättning som faller utanför moms-lagens regler.

Inkomst i företaget

I en enskild firma utgör dricks som näringsidkaren själv tar hand om inkomst i näringsverksamheten. Det gäller oavsett om dricksen betalas kontant eller med kontokort. Detsamma gäller i handelsbolag om handelsbolagsdelägarna tar hand om dricksen. I aktiebolag utgör dricks inkomst i näringsverksamheten för företaget om det är företaget och inte personalen som får ta hand om dricksen. För en företagsledare i ett aktiebolag som erhåller dricks – antingen direkt från kunder eller som en del i personalstyrkan – bör dricksen bedömas på samma sätt som för övriga anställda, anser Skatteverket.

Betalning med kontokort

När dricks betalas elektroniskt med till exempel kontokort kommer dricksbeloppen in på företagets konto och personalen kan därmed inte förfoga över dricksen utan arbetsgivarens medverkan. Det är vanligt att arbetsgivare tillåter att sådan dricks utgör personalens dricks. Under förutsättningen att personalen själva får bestämma hur sådan dricks ska fördelas inom personalstyrkan är Skatteverkets uppfattning att dricks betald med kontokort inte ska ses som en inkomst för företaget. Sådana extrabetalda belopp med kontokort utgör redovisningsmedel där företaget får en skuld till personalen som ska bokföras som en skuld. När sedan skulden reglerats gentemot personalen måste företaget ha ett underlag i bokföringen som utvisar till vilka personer som betalning har skett. Varje person måste anges med namn.

Skatteverket har ingen principiell invändning mot att personalen får ta ett belopp direkt ur kassan som motsvarar den dricks som betalats med kontokort. På så sätt blir företagets skuld till personalen direkt reglerad. Men det är viktigt, framhåller Skatteverket, att skuldens uppkomst och dess reglering återspeglas i företagets kassahantering och bokföring. Kontantuttag ur kassan utgör en sådan förändring av växelkassan som ska registreras i kassaregistret. Även här gäller att det av företagets underlag i bokföringen ska framgå till vilka personer som betalning har skett.

Skatteverket, dnr: 131 356228-15/111

Företagsaktuellt nr 5 2015



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

Senaste nytt