Nya lagar ochförordningar

Här presenteras kort ett urval av de lagar och förordningar som har trätt ikraft under första halvåret 2017 och som kan komma att påverka dig och ditt företag.

Ändrad beskattning vid överlåtelse av fastighet

Det går inte längre att paketera en fastighet i ett bolag genom gåva och erhålla en skattefri ersättning som understiger taxeringsvärdet och sedan sälja bolaget.

En fastighet ska nu anses såld om den överlåts till en juridisk person eller ett svenskt handelsbolag mot ersättning som överstiger fastighetens skattemässiga värde om fastigheten är en näringsfastighet och dess omkostnadsbelopp om den är en privatbostadsfastighet.

Kassaregister för utländska torghandlare

Näringsidkare utan fast driftställe i Sverige måste nu använda certifierade kassaregister vid försäljning mot kontant betalning eller betalning med kontokort enligt samma villkor som gäller för andra näringsidkare.

Straffbestämmelse för bluffakturor

Det har införts en straffbestämmelse för grovt fordringsbedrägeri i brottsbalken. Det är nu straffbart att i vilseledande syfte rikta betalningsuppmaningar till en vidare krets av mottagare. Straffskalan är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Sänkt skatt på egenproducerad el

Energiskatten har sänkts på förnybar el, inklusive solel, som framställs i små anläggningar på den plats där elen förbrukas. Skatten uppgår nu till 0,5 öre per kilowattimme vilket är en sänkning med över 98 procent.

EUs sjöfolksdirektiv har införts

Sjöfolksdirektivet innebär att sjöfolk har rätt till samma arbetsrättsliga skydd som andra arbetstagare.

Extratjänsterna har utvidgats

Ändringarna innebär bland annat att särskilt anställningsstöd i form av extratjänst nu även kan beviljas till arbetsgivare som bedriver viss kulturell verksamhet samt till barn- och ungdomsverksamhet i idrottsföreningar. Ändringarna gäller även social verksamhet eller omsorg om barn och ungdomar i ideella föreningar och trossamfund.

Facklig kontroll av utländska arbetare

Svenska fackförbund har nu fått rätt att ta till stridsåtgärder mot arbetsplatser med utländsk arbetskraft som inte tecknat ett svenskt kollektivavtal. Det har skett genom en ändring i utstationeringslagen, den lag som innehåller bestämmelser om vad som gäller när ett utländskt företag skickar personal till Sverige för att tillfälligt arbeta här.

Därmed har lex Laval rivits upp. De bestämmelser som infördes 2010 i utstationeringslagen efter en dom från EU-domstolen om hur fackförbundet Byggnads agerat mot det lettiska företaget Laval un Partneri Ltd.

Arbetsrättsliga villkor vid upphandling

Upphandlande myndigheter ska nu ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid, om det är behövligt och villkoren går att fastställa. Innan villkoren bestäms ska berörda arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer fått tillfälle att yttra sig.

Ny form av särskild handräckning

Det har införts en ny form av särskild handräckning som gör det enklare för bland annat markägare att få personer avhysta från mark som ockuperats. Det nya förfarandet kallas för avlägsnande och handläggs av Kronofogden.

Grundavgifterna för verkställighet av ett avlägsnande uppgår till 300 kr per person som ska avlägsnas, dock max 3 000 kr.

Ny elsäkerhetslag

Den nya elsäkerhetslagen innebär i huvudsak att alla företag som utför elinstallationsarbete ska ha en auktoriserad elinstallatör och ett egenkontrollprogram som säkerställer att arbetet utförs på rätt sätt och av personer med rätt kompetens.

Nya registreringsnummer för fordon

Den sista siffran i ett registreringsnummer för fordon får nu ersättas med en bokstav. Syftet är att öka antalet möjliga kombinationer av registreringsnummer och utgöra ett komplement till den ordning som redan gäller.

Deltidsbegränsningen i arbetslöshetsförsäkringen

Begränsningen av rätten till arbetslöshetsersättning har ändrats för dig som utför deltidsarbete. Arbetslöshetsersättning kan nu utbetalas för sammanlagt längst 60 veckor med deltidsarbete inom en ersättningsperiod. Är du deltidsarbetslös har du därmed lika lång omställningstid som den som är helt arbetslös.

Utökat skydd för visselblåsare

Är du anställd hos ett privat företag inom vård, skola och omsorg, som till någon del är offentligt finansierat, har du nu samma rätt som offentliganställda att berätta om missförhållanden för media. Rätten att lämna uppgifter begränsas dock av de regler om tystnadsplikt som finns på respektive område och ger dig inte rätt att lämna ut handlingar. Din arbetsgivare får inte efterforska vem som har lämnat ut uppgifterna.

Ny lag om personnamn

En ny lag om personnamn gör det mycket lättare att byta namn. Både barn och vuxna kan nu ha dubbla efternamn. Det finns inte längre några hinder mot att du byter förnamn eller efternamn flera gånger. Du kan även byta tillbaka till ett efternamn som du burit tidigare. Du ansöker om namnbytet hos Skatteverket.

Viktiga meddelanden

Har du använt din mobiltelefon i ett område som drabbas av en olycka eller på annat sätt omfattas av en varning ska du nu få ett meddelande direkt i din telefon. Mobiloperatörerna är skyldiga att avgiftsfritt förmedla dessa meddelanden. Tidigare skickades meddelanden enbart till fasta telefoner och till mobilabonnenter med registrerad adress i det drabbade området.

Framtidsfullmakt

Genom en ny lag om framtidsfullmakter har det blivit möjligt för dig att utse någon som kan ha hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du senare i livet inte själva kan det. Har du upprättat en framtidsfullmakt börjar den gälla när du inte längre själv kan fatta beslut. Framtidsfullmakter är ett alternativ till god man eller förvaltare och ett komplement till vanliga fullmakter.

Företagsaktuellt nr 5 2017



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna …

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive …

Senaste nytt