Anställa ungdomar

I många företag kan det under sommaren vara aktuellt att anställa skolungdomar under ett antal veckor. Den anställningsform som då blir aktuell kallas allmän visstidsanställning. En sådan anställning varar under den tid ni kommer överens om och någon uppsägningstid behöver inte beaktas. Normalt kan en sådan anställning inte heller avbrytas i förväg.

Skattefritt

Ungdomar kan tjäna upp till 19 246 kr under 2018 skattefritt. Om den anställde inte kommer att tjäna mer under året kan han fylla i Skatteverkets blankett ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” och lämna till dig. Du behöver då inte göra något skatteavdrag. Arbetsgivaravgifter ska dock betalas om lönen kommer att uppgå till minst 1 000 kr.

16 år

Om du anställer ditt eget barn beskattas barnet för erhållen lön om det fyllt 16 år när arbetet utförs. Om barnet är yngre beskattas barnets lön hos dig som företagare eller hos din make eller maka om han eller hon har en högre inkomst från företaget.

Arbetsmiljö

Arbetsmiljöverket har utarbetat föreskrifter som ditt företag ska följa. Där framgår bland annat att ungdomar under 18 år inte får utföra vilka jobb som helst och att barn som inte fyllt 13 år i stort sett inte får jobba alls.

Semester

Om anställningstiden inte är längre än tre månader kan ni avtala om att den anställde inte ska ha rätt till semesterledighet. Men han har rätt till semesterersättning. Den uppgår normalt till 12 procent av lönen och ska specificeras separat på lönebeskedet.

Sjukdom

Vid sjukdom har även sommarjobbande ungdomar rätt till sjuklön. Men rätten är begränsad. När den avtalade anställningstiden är kortare än en månad har den anställde rätt till sjuklön först efter att han tillträtt anställningen och därefter varit anställd 14 dagar i följd.

Förmåner

För att personalvårdsförmåner ska vara skattefria måste de erbjudas hela personalen. Det innebär att om du till exempel erbjuder din personal gymkort eller massage måste du erbjuda samma förmåner till de ungdomar du anställer under sommaren.



Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina …

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …

Senaste nytt