Förseningsavgift trots lämnad deklaration

Även om en deklaration har lämnats i rätt tid anser Skatteverket i ett ställningstagande att förseningsavgift kan tas ut om lämnade uppgifter är så bristfälliga att de inte kan läggas till grund för beskattning.

En inkomstdeklaration ska lämnas på fastställt formulär, vara undertecknad av behörig person och innehålla åtminstone någon beloppsmässig uppgift till ledning för beskattningen.

Om inkomstdeklarationen inte lämnas i rätt tid kan Skatteverket ta ut en förseningsavgift. Sådan avgift kan även tas ut om uppgifterna i deklarationen är så bristfälliga att det är uppenbart att de inte kan läggas till grund för beskattningen.

Beroende på förseningens längd har Skatteverket möjlighet att ta ut upp till tre förseningsavgifter.

Förseningsavgift för Belopp, kr
Aktiebolag, ekonomisk förening 5 000
Övriga 1 000
Särskild uppgift 1 000

Efter tre månader får Skatteverket ta ut en andra avgift och efter fem månader en tredje avgift med samma belopp som den första.

Tiden räknas alltid från den dag då en deklaration enligt lag senast skulle ha lämnats. Att juridiska personer kan lämna inkomstdeklarationen elektroniskt vid en senare tidpunkt tas det ingen hänsyn till. Beviljat anstånd med inlämnandet förlänger inte heller tiden för uttag av andra eller tredje avgiften.

Även om en komplettering görs innan Skatteverket uppmärksammat bristen tas det ut en förseningsavgift. Enligt Skatteverket saknas det skäl att se annorlunda på denna situation än den när en inkomstdeklaration över huvud taget inte har lämnats.

Skatteverket ska meddela ett beslut om förseningsavgift inom två år från den dag då deklarationen skulle ha lämnats.

Uppenbara brister

Av förarbetena framgår att bristerna ska vara grava och uppenbara för att en förseningsavgift ska få tas ut när inkomstdeklaration har lämnats. Väsentliga uppgifter måste saknas och bristerna ska innebära att Skatteverket inte kan påbörja en meningsfull granskning.

  • Skatteverket ger i sitt ställningstagande några exempel på situationer där uppgifterna kan anses så bristfälliga att förseningsavgift ska tas ut.
  • Räkenskapsschema eller NE-bilaga saknas och det av inkomstdeklarationen framgår att personen bedrivit näringsverksamhet. Det saknar betydelse om det i deklarationen finns en upplysning om att deklarationen kommer att kompletteras.
  • Räkenskapsschema eller NE-bilaga saknas när det av till exempel av skattedeklarationer framgår att näringsverksamhet bedrivits under beskattningsåret.
  • Räkenskapsschema eller NE-bilaga har lämnats men det är uppenbart att redovisningen är gravt ofullständig. Som exempel nämns att det finns ett antal redovisade nollor samtidigt som det av föregående års inkomstdeklaration och beskattningsårets skattedeklarationer framgår att redovisningen är ofullständig.

Övriga inkomstslag

Även när det gäller andra inkomstslag än näringsverksamhet kan det enligt Skatteverket finnas situationer då en inkomstdeklaration är så bristfällig att det finns förutsättningar att ta ut en förseningsavgift. Det kan vara fallet när ett mycket stort antal aktieförsäljningar inte har redovisats, trots att det finns kontrolluppgifter.

Särskilda uppgifter

Även särskilda uppgifter kan innehålla stora brister. För handelsbolag gäller att ett räkenskapsschema, skattemässiga justeringar och delägaruppgifter utgör särskilda uppgifter. Om det finns grava brister i ett handelsbolags räkenskapsschema kan därför Skatteverket ta ut en förseningsavgift på grund av bristfällig särskild uppgift.

Befrielse

Skatteverket ska i varje enskilt fall pröva om det finns omständigheter som innebär att man ska låta bli att ta ut förseningsavgift helt eller delvis.

SKV, dnr: 131 200976-15/111

 

Företagsaktuellt nr 4 2015



Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …

Senaste nytt