Subventionerad motion

Skatteverket har i ett ställningstagande redovisat sin syn på vad som krävs för att utbetald ersättning ska vara skattefri när arbetsgivaren subventionerar anställdas motionsaktiviteter.

En arbetsgivare kan erbjuda sina anställda skattefria förmåner i form av motions- och friskvårdsaktiviteter förutsatt att aktiviteten är av enklare slag och mindre värde och erbjuds hela personalen. Om arbetsgivaren ersätter den anställde för kostnad för motion och friskvård som inte är av enklare slag eller mindre värde är ersättningen skattepliktig. Detta gäller oavsett om arbetsgivaren ersatt den anställde för hela eller del av kostnaden.

Skatteverket ger följande exempel:

Exempel 1
Karin har köpt årskort på Guldgymmet AB för 18 000 kr. I priset ingår förutom inträde till gymmet, frukost inför morgonpassen, frukt, fria handdukar, duschcrème och hudvårdsprodukter. Karins arbetsgivare ger normalt ett friskvårdsbidrag på 2 000 kr per år. Arbetsgivaren kan i detta fall inte betala ut friskvårdsbidraget som en skattefri motions- eller friskvårdsförmån eftersom priset på aktiviteten som sådan inte är av mindre värde och aktiviteten inte är av enklare slag.

Exempel 2
Karin har i stället köpt årskort på Lilla gymmet AB för 6 000 kr. Aktiviteten kan anses vara av enklare slag och mindre värde. Karins arbetsgivare kan i detta fall skattefritt betala ut ett friskvårdsbidrag på 2 000 kr per år.

Exempel 3
Karin har betalat terminsavgiften på 6 000 kr för sina ridlektioner och vill nu använda arbetsgivarens friskvårdsbidrag på 2 000 kr för detta. Arbetsgivaren kan inte betala sådant bidrag skattefritt eftersom ridning inte anses vara en aktivitet av enklare slag.

SKV, dnr: 131 176330-15/111

Företagsaktuellt nr 4 2015



Julgåvor – vad gäller i år?

Inga nya beloppsgränser för julklappar till de anställda – utan det är fortfarande högst 500 kronor som gäller för att gåvan ska vara skattefri för de anställda. Visst finns det …

Semesterledighet vid hel sjukskrivning – är det möjligt?

Det korta svaret är nej. Man kan inte ha två ledighetsorsaker samtidigt. Dessutom är grundsyftet med semesterledighet att man som anställd ska vara ledig för vila och rekreation. Något som …

Undvik kvarskatt nästa år

Kvarskatt och höjda kostnadsräntor har under hösten fått stor uppmärksamhet. Många pensionärer har fått kvarskatt, bland annat 57:orna som har hamnat i kläm avseende skattereglerna. Den …

Höjt försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare

Regeringen höjer försörjningskravet för arbetstillstånd som ett steg mot mer rättvisa arbetsvillkor.Försörjningskravet, som innebär att inkomsten måste täcka både boendekostnader och …

Fick du slutskattebeskedet i augusti?

Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 13 november ska den vara betald. För att få en mer korrekt debiterad preliminärskatt framöver kan man behöva en preliminär …

Höjt prisbasbelopp – så påverkas du!

Nu har regeringen beslutat om prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet för 2024. Men vilken betydelse har prisbasbeloppet och det förhöjda prisbasbeloppet? Regeringen har även valt …

Räkenskapsår behöver inte alltid betyda kalenderår

Under sommaren lämnade aktiebolag med kalenderår som räkenskapsår, in årsredovisningen till Bolagsverket och inkomstdeklarationen till Skatteverket. Att räkenskapsåret motsvarar …

Höstaktuellt om semester

Har man kalenderår som semesterår kan det vara bra att nu gå igenom kvarvarande semesterdagar och planera för när sådana dagar som inte får sparas ska tas ut.Som anställd och arbetsgivare …

Fick du slutskattebeskedet i juni…

…och fick kvarskatt? Då är snart dags att betala kvarskatten – senast den 12 september ska den vara betald. Tidigare datum för slutskatten innebär också att kvarskatten ska betalas …

Inkomster från uthyrning av olika tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil? Som vi har skrivit om i en tidigare artikel kommer Skatteverket även att få kontrolluppgifter från plattformsföretag …

Senaste nytt